2.9.2. Ασφάλιση απασχολουμένων στην αγροτική παραγωγή

From BAPHL Wiki
Jump to: navigation, search


Γεωργικό εισόδημα είναι το εισόδημα που εξασφαλίζει ο κάτοχος της γεωργικής εκμετάλλευσης από την αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών της. Παρά τη μείωση του εργατικού δυναμικού όμως, η αγροτική δραστηριότητα δεν εξασφαλίζει πλήρη απασχόληση στους αγρότες γιατί η έξοδος δεν συνοδεύτηκε με τη μεταβίβαση των αγροκτημάτων και τη δημιουργία βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι άνδρες (75%) και το υπόλοιπο γυναίκες. 2014. Το αποτέλεσμα του καθαρού εισοδήματος από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας, όπως αυτό προκύπτει στο έντυπο Ε3, μεταφέρεται στο έντυπο Ε1 στον Πίνακα Γ1 Εισόδημα από Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα. Η σύγκριση του μέσου γεωργικού εισοδήματος με το μέσο εισόδημα που αποκτιέται στους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας δείχνει, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ότι το μέσο γεωργικό εισόδημα ήταν πάντοτε μικρότερο από αυτό των άλλων δραστηριοτήτων. Από την ανακατανομή αυτή παρατηρείται μία αύξηση του οικογενειακού αγροτικού εισοδήματος χωρίς η αύξηση αυτή ωστόσο να μικραίνει την ψαλίδα μεταξύ του γεωργικού εισοδήματος και του εισοδήματος των άλλων τομέων της οικονομίας. Ο μεγάλος βαθμός γήρανσης του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, σε σχέση με το εργατικό δυναμικό των άλλων τομέων της οικονομίας, είναι ένα άλλο στοιχείο που παρεμποδίζει την αναδιάρθρωση του τομέα και την εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών, με αρνητικές συνέπειες στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξή του.



Ένα άλλο θέμα που αξίζει την προσοχή μας είναι η σχέση των επαναστάσεων με την τέχνη. Ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό δυναμικό στο γεωργικό τομέα είναι ο σχετικά χαμηλός βαθμός εκπαίδευσής του. Ένα καθεστώς που εξομοιώνει συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, σε μεγάλο μέρος τους αγρότες, με τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους των οικονομικών δραστηριοτήτων. Από τη σύγκριση των δύο αυτών μεγεθών φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βρίσκεται στα χέρια συνταξιούχων αγροτών ή μη αγροτών. Αλλά και αυτές οι ίδιες οι δράσεις και το εύρος του προσφερόμενου αγροτουριστικού προϊόντος στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο ποικίλλουν και εμπλουτίζονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια των τοπικών φορέων και των ίδιων των αγροτών να εκμεταλλευτούν τους τοπικούς πόρους (φυσικό περιβάλλον, αγροτικό τοπίο, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πολιτισμική κληρονομιά) και να αυξήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα εισοδήματα τους. Συμπερασματικά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι το αποτέλεσμα της αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδς μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό αν λάβει υπόψη του την ηλικιακή πυραμίδα και το μορφωτικό επίπεδο των αγροτών μας.


Με αυτό το μορφωτικό επίπεδο του αγροτικού πληθυσμού αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι να επιτύχει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας μίας σύγχρονης γεωργίας ικανής να αντιμετωπίσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τη μεγάλη προσαρμοστικότητα του αγροτικού πληθυσμού στις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας το επίπεδο εκπαίδευσης δυσχεραίνει την αφομοίωση νέων μεθόδων παραγωγής, την παρακολούθηση των ερευνητικών εξελίξεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών μεταποίησης και εμπορίας. Δύσκολη καθίσταται επίσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και η στροφή προς νέες περισσότερο δυναμικές ή τις βιολογικές καλλιέργειες, με συνέπεια να περιορίζεται η παραγωγικότητα και να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του τομέα. H γήρανση σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης επαυξάνει τις δυσκολίες για τη γεωργική ανάπτυξη. Λόγω των κοινωνικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην ύπαιθρο, η συμμετοχή των γυναικών στη γεωργική απασχόληση είναι σήμερα μικρότερη από τους άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα όμως με την υποαπασχόληση παρατηρούμε ότι σε περιόδους αιχμής της αγροτικής παραγωγής παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, παρά τη συμμετοχή στις παραγωγικές δουλειές των συμβοηθούντων μελών της οικογένειας. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής στη χώρα μας βρίσκονται στα Γιαννιτσά, την Καβάλα, την Ημαθία, την Εδεσσα, την Ορεστιάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη.


Γενικά, η σοβιετική εξουσία αντιμετώπισε με επιτυχία τα προβλήματα ανόρθωσης της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής και των μεταφορών. Η επαναστατική εργατική εξουσία πρέπει να ανατρέψει ριζικά και να αναμορφώσει όλες τις κοινωνικές σχέσεις που κληρονόμησε από τον καπιταλισμό, να οικοδομήσει συνειδητά τον νέο τρόπο παραγωγής, λύνοντας τις κοινωνικές αντιθέσεις προς όφελος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Η μηδική είναι το σπουδαιότερο χορτοδοτικό φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Συνεπώς το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών, ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΚΦΕ και την εγκύκλιο 1041/4-2-2015, στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την παραγωγή αλιευτικών προϊόντων, με την παραπάνω γνωμοδότηση, δεν φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά ως εισόδημα εκμετάλλευσης πλοίου του ν. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας έχουν σχετικά μικρό μέγεθος και καθεμία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων, τα οποία συχνά απέχουν σημαντικά μεταξύ τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα του τομέα.


Γενικά οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας έχουν σχετικά μικρό μέγεθος. Υπάρχουν δυναμικές εκμεταλλεύσεις που εξασφαλίζουν ικανοποιητικά εισοδήματα και οριακές εκμεταλλεύσεις με μικρά εισοδήματα. Υπάρχουν γεωργικές δραστηριότητες π.χ. Ο Τρικούπης απέφυγε π.χ. H μείωση αυτή είναι βασανιστικά αργή αφού το αθροιστικό ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είχαν μέχρι 100 στρέμματα μειώθηκε από 95,9% σε 93.9 %. Δηλαδή, μόνο το 6,1% των εκμεταλλεύσεων έχει έκταση πάνω από 100 στρέμματα. Η γεωγραφική κατανομή των εκμεταλλεύσεων αυτών φαίνεται στον πίνακα … Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα 5 μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που κατέχουν κάτω από 100 στρέμματα αγροτικής γης και μεγαλώνει ο αριθμός αυτών που έχουν πάνω από 100 στρέμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής της ΕΣΥΕ του 1991 από το σύνολο των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα μόνο το 0,2% ήταν πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών ή τεχνολογικών ιδρυμάτων, το 2,2% είχε τελειώσει το λύκειο, το 3,4% είχε τελειώσει το γυμνάσιο, το 61,8% ήταν απόφοιτοι δημοτικού και το 32,4 % δεν είχε καμία εκπαίδευση.


If you loved this write-up and you would certainly such as to get more facts concerning αγροτικα μηχανηματα kindly check out our own page.